Hes Kodu

HES Kodu, T.C. Sağlık Bakanlığı önlemleri kapsamında Covid-19 hastalığı açısından herhangi bir risk taşıyıp taşımadığınızı güvenli şekilde paylaşmanıza yarayan bir koddur.

HES kodu, toplu taşıma kullanımında, şehirlerarası yolculuklarda, kurumlara ve bireysel iletişim gerektiren kamusal alanlara girişlerde Covid-19 açısından herhangi bir risk taşımadığınızı göstermenize ve güvenli bir şekilde kontrollü sosyal hayat içerisinde yer almanıza yarar.

Kişisel HES Kodu 3 farklı yolla temin edilebilir:
-Hayat Eve Sığar Mobil Uygulaması telefona indirilip talep edilen bilgiler girilerek.
-E-Devlet: https://www.turkiye.gov.tr/saglik-bakanligi-hes-kodu-uretme-ve-listeleme sayfasında yer alan yönlendirmeleri takip ederek.
-SMS yoluyla: Türkiye Cumhuriyeti tarafından kendilerine 97, 98 ve 99 ile başlayan Yabancı Kimlik numarası verilmiş kişiler Türk GSM operatörlerinden biri üzerinden gönderecekleri bir kısa mesajla HES Kodu alabilirler. Bunun için mesaj metninin başına HES yazarak ve aralarda boşluk bırakarak sırasıyla; Yabancı Kimlik Numarası, doğum yılı ve paylaşım süresi (gün sayısı olarak) bilgilerini girmeleri ve 2023’e kısa mesaj olarak göndermeleri yeterlidir.

Yabancı Kimlik Numarası olmayanlar için HES Kodu nasıl alınır:
-Yabancı Kimlik Numarası olmayan kişiler Türk GSM operatörlerinden biri üzerinden gönderecekleri bir kısa mesajla HES Kodu alabilirler. Bunun için mesaj metninin başına HES yazarak ve aralarda boşluk bırakarak sırasıyla; Uyruk, Pasaport Seri Numarası, Doğum Yılı, Soyadı bilgilerini girmeleri ve 2023’e kısa mesaj olarak göndermeleri yeterlidir.

Örnek: HES IRN H42434275 1977 VAZIRI 30

!!!!! Türkiye’ye yeni gelen ve henüz Yabancı Kimlik Numarası veya Türk GSM hattı olmayan uluslararası araştırmacı ve akademisyenlerin HES Kodu edinme süreçlerinde, ihtiyaç olması halinde, Uluslararası Akademisyen Oryantasyon Ofisi gerekli desteği sağlayacaktır.


E-Devlet

E-Devlet, Türkiye’de vatandaşlara devlet tarafından verilen hizmetlerin elektronik ortamda sunulması demektir. Bu sayede, devlet hizmetlerinin vatandaşa en kolay ve en etkin yoldan, kaliteli, hızlı, kesintisiz ve güvenli bir şekilde ulaştırılması hedeflenmektedir.

E-Devlet üzerinden sunulan belli başlı hizmet türleri şunlardır: sorgulama hizmetleri, başvuru hizmetleri, belge üretme hizmetleri, ödeme hizmetleri, bilgilendirme hizmetleri, abonelik hizmetleri… Yabancılar için ayrı bir portalı da olan E-Devlet hizmetlerinden yararlanabilmek ve sisteme giriş yapabilmek için geçerli bir Yabancı Kimlik Numarası ve şifre sahibi olmanız gerekmektedir.

Sisteme giriş için gerekli olan ilk şifre PTT ofislerinden, Yabancı Kimlik Numarası beyan edilerek düşük bir ücret karşılığında edinilebilir. (Yaklaşık 2 TL)

Ayazağa Kampüsü’nde bulunan PTT Ofisi hizmetleri ve konumu için, lütfen tıklayınız.
 
E-Devlet sistemine giriş için mobil imza veya elektronik imza yöntemleri de kullanılabilir.
Ayrıca, E-Devlet ile birlikte çalışan bankaların internet bankacılığı müşterileri, internet bankacılığı girişinde kullandıkları müşteri no/kimlik no ve şifre/parola ile güvenli bir şekilde e-Devlet Kapısına giriş yapabilir.